Σημείωση! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies

Παρακαλώ πατήστε I understand Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώ

Το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του, δημιούργησε την τρέχουσα σελίδα με σκοπό να ενημερώσει, διευκολύνει και πληροφορήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου. 

Για συνέχεια στην πλοήγηση στην ιστοσελίδα, παρακαλώ πατήστε Κατανοώ

3D Εκτύπωση υγειονομικών ασπίδων για την υποστήριξη γιατρών και νοσηλευτών στην καταπολέμηση του Covid-19 – 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας & Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας

 

Περνάμε μία δύσκολη περίοδο όπου όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε με τον τρόπο αυτό τους υγειονομικούς μας να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο έργο, την προστασία της ζωής μας από τον νέο ιό, τον Covid-19.

Στην προσπάθειά τους αυτή, δύο Δημόσιες Υπηρεσίες της Κέρκυρας, το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, ξεκινήσαμε την Μ. Δευτέρα συνεργασία, διαθέτοντας τους 2 3d εκτυπωτές που κατέχουμε, για την εκτύπωση ασπίδων για γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων της χώρας μας.

Η μορφή του 3d αντικειμένου δημιουργήθηκε στην Τσεχία, από τον Prusa, όπου και πήρε έγκριση από το δικό τους Υπουργείο Υγείας. Ο Prusa διέθεσε στην παγκόσμια κοινότητα το 3d μοντέλο του το οποίο σήμερα εκτυπώνεται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε μία ομάδα από κατόχους 3d εκτυπωτών με το όνομα Hellas Covid19 3d Printing Supplies, η οποία αφού εξασφάλισε έγκριση – πιστοποίηση του 3d μοντέλου από το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε πρόσκληση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες κατόχους 3d εκτυπωτών για να συνεισφέρουμε. Περισσότερες από 10.000 ασπίδες έχουν έως σήμερα εκτυπωθεί με πάνω από 7000 να έχουν ήδη διατεθεί στα νοσοκομεία.

Το 1ο Γυμνάσιο και η Δημόσια Βιβλιοθήκη παραδίδουν σήμερα τις πρώτες 60 ασπίδες για αξιοποίηση από το Υπουργείο Υγείας.

Κάθε ασπίδα, για να εκτυπωθεί, χρειάζεται  14,75 μέτρα από ένα ειδικό καλώδιο με όνομα PLA, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι κ.α και είναι βιοδιασπώμενο και οικολογικό. Το συγκεκριμένο υλικό, λιώνει στους 200-230ο C και η κεφαλή του 3d «διαβάζει» ένα αρχείο  με δεδομένα σε μορφή συντεταγμένων , εκτυπώνει – εξάγει σε υγρή μορφή το PLA το οποίο εναποτίθεται στην επιφάνεια εκτύπωσης, ψύχεται και σταθεροποιείται. Εκτυπώνει σε επίπεδα, σαν να χτίζει….από κάτω προς τα πάνω. Η συγκεκριμένη εκτύπωση απαιτεί 80 επίπεδα των 2.5mm έκαστο και η εκτύπωση διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά. Ο χρόνος ρυθμίζεται και μπορεί να μειωθεί ή αυξηθεί επηρεάζοντας και την ποιότητα της εκτύπωσης.

Κάθε εκτυπωτής παρήγαγε από 4 ασπίδες ημερησίως. Φυσικά, υπήρξαν και αστοχίες υλικού όπως και χρόνος αναγκαίος για την συντήρηση των εκτυπωτών.

Η 3d εκτύπωση – όπως και αρκετά άλλα ακόμα αυτή την περίοδο – μπήκε δυνατά στη ζωή μας. Ρόλος των 2 υπηρεσιών είναι να εκπαιδεύουμε τους νέους του νησιού μας και να τους ενεργοποιήσουμε στον χώρο της 3d εκτύπωσης ώστε να τους προσφέρουμε τα βασικά πρώιμα εφόδια ενός σύγχρονου χώρου μελλοντικής απασχόλησης.

Οι εκτυπωτές προέρχονται από δωρεά του μεν 1ου Γυμνασίου από το ίδρυμα Μποδοσάκη της δε Βιβλιοθήκης από το Μορφωτικό Ίδρυμα Αμερικανικής Πρεσβείας. Χωρίς τις παραπάνω χορηγίες θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της παραπάνω δράσης. Το υλικό από το οποίο προέρχονται οι εκτυπώσεις που παραδίδουμε, προέρχεται από τον εξοπλισμό του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας.

Ευχαριστούμε την Δ/νση και το Προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κέρκυρας (κ.κ. Κατσάνη Άννα και Κατερίνα Μεσημέρη) για τη συνεργασία καθώς  και τον εκπαιδευτικό κ. Χάρη Χρήστου για την βοήθεια στην εκτύπωση και αποστολή των 3d ασπίδων.

 

Από τη Δ/νση του Σχολείου

Παρασκευή Κουρή

Κεφαλλωνίτης Γιώργος